J.B.V. Entre Nous

 Een gezellige club onder de dijk.

Wedstrijdverslagen 2016


Terug naar overzicht

13-02-2016

Valentijns toernooi 13 februari en een stukje geschiedenis

Valentijnsdag valt samen met de feestdag van twee christelijke martelaren met de naam Valentinus. De gewoonten die met de dag in verband staan hebben echter niets van doen met het leven van deze heiligen. Er bestaan verschillende heilige martelaren met de naam Sint-Valentijn. Eén was priester in Rome, een ander was bisschop van Terni. Beiden werden in de 3e eeuw ter dood gebracht. Mogelijk gaat het hier om dezelfde persoon.
Over Sint-Valentijn is geen enkel biografisch gegeven bekend. In de 18e eeuw werd geopperd dat het Valentijnsfeest op 14 februari is gesteld om de oude Lupercalia, een Romeins (en wellicht nog ouder) vruchtbaarheidsfeest te vervangen. Lupercalia werd op 15 februari gevierd ter ere van Juno, de Romeinse beschermgodin van de vrouw en het huwelijk, en Pan, de god van de natuur.
Voor de Romeinen was dit destijds een belangrijk feest. Volgens het verhaal werden de namen van ongehuwde jonge vrouwen in een grote kom gegooid. Ongehuwde mannen mochten dan om de beurt een naam trekken. Tijdens het feest waren de twee jonge mensen die aan elkaar gekoppeld werden elkaars partner. Toen in Europa het christendom opkwam, werd dit heidense feest door de Kerk verboden. In 496 veranderde paus Gelasius het Lupercalia-feest van 15 februari in St.-Valentijnsdag van 14 februari.
Legenden over Valentijn komen voor in de Legenda aurea, maar het Valentijnsfeest van de romantische liefde, zoals dat tegenwoordig gevierd wordt, dankt zijn ontstaan aan Geoffrey Chaucer die in zijn gedicht Parliament of Fowls (1380-1382) deze versregels schreef:
For this was on seynt Volantynys day
Whan euery bryd comyth there to chese his make
'Want dit was op Sint-Valentijnsdag
Als elke vogel daar zijn maatje komt kiezen
Het kiezen van de Jeu de Boule maatjes gebeurde zaterdag even iets anders, niet in de kom zoals eerder beschreven, maar in de computer kom. Onder goede weersomstandigheden, maar met een fris windje, werden 3 partijen gespeeld. Lange en spannende wedstrijden, geen van de teams gaven zich snel gewonnen. Tijdens de rust periodes werd weer eens gezellig geklets. Jopie zorgde voor heerlijke bittersnacks. Veel van de 20 deelnemers zeiden, het lijkt bijna zoals het vroeger was.
Deelnemers van het gezellige Valentijs toernooi waren:
Rob Koopmans, Wil Vernes, Rene van Andel, Lydia Boerekamps, Vronnie Grooff, Guus Hulsman, Jan Karsten, Erica Hulsman, Leo de Haas, Jan Wallet, Marianne Boonstra, Hannie Karsten, Coosje de Ritter, Cees Groof, Marion Klaassen, Nel Seijkens, Janny Wallet, Alida Schulken, An de Haas en An Freen.
De finale werd gespeeld door de teams Rob Koopmans en Lydia Boerekamps en Wil Vernes en Rene van Andel. Na een mooie strijd werd het 13-8 voor Rob en Lydia. Winnaar van deze dag was 1 Rob Koopmans, 2 Lydia Boerekamps, 3 Wil Vernes en 4 Rene van Andel.
Ieder deelnemer had een Valetijns gerelateerd cadaeu meegenomen, na de finale mocht ieder deelnemer een cadaeu uitzoeken.
Een ouderwets gezellig toernooi, dank voor de organisatie, maar bovenal de deelnemers.
Tekst Fam. BoerekampsTerug naar overzicht